fbpx

Segur que més d’una vegada has sentit parlar de les relacions tòxiques. O potser has estat o estàs immers en una d’elles, per la qual cosa ja sabràs el complicades que són. Malgrat formar part del nostre vocabulari, moltes persones desconeixen realment què és i quines conseqüències té una relació tòxica. Se sol parlar molt a la lleugera d’aquest concepte, ja que no existeix una definició unificada.

Podem dir, en termes generals, que una relació és tòxica quan un dels integrants de la relació té comportaments i actituds totalment impròpies, que porten a l’altra persona a un estat de vulnerabilitat psicològica i emocional.

Vols conèixer tots els detalls sobre aquesta mena de relacions i com la figura de el coach pot ajudar-te?

Com és una relació tòxica?

En primer lloc, hem de fer un repàs i conèixer com arriben a ser i com es generen aquestes relacions. Són realment molt complicades d’identificar, sobretot perquè actualment i en nombroses ocasions, es tendeix a acceptar com a “normals” uns certs comportaments absolutament reprotxables. Ho veiem contínuament en pel·lícules, sèries, cançons, etc. I acceptem, normalitzem i fins i tot, en el pitjor dels casos, idealitzem accions i conductes que, en cap cas s’han de naturalitzar.

Una relació d’aquest tipus és devastadora, fent sofrir si no als dos, a un membre de la parella. En aquestes relacions, la rutina diària se centra en les discussions, el control, els conflictes i la lluita de poder.

Encara que les relacions tòxiques solen vincular-se exclusivament a l’àmbit de la parella, no és així. Aquest tipus de relacions pot donar-se amb amistats, familiars, companys de treball o superiors, etc.

Especial atenció hem de posar en els adolescents. En aquestes edats, la persona està encara en procés de creixement i de formació i l’entorn influeix sobre manera sobre el jove que, sense adonar-se, es pot veure embolicat en una relació d’aquest tipus, sense tenir els recursos personals necessaris per a fer-li front eficaçment. El problema en aquestes edats radica en el fet que encara que la persona s’adoni, no té la capacitat, les habilitats per a afrontar-la, senzillament, perquè encara està en ple procés de desenvolupament.

Estar immers en una relació amb una elevada toxicitat comporta, sens dubte, conseqüències nefastes per a la persona afectant i danyant-la a diferents nivells. La més notable, és la pèrdua total o parcial de l’autoestima. Amb una baixa autoestima la víctima se sent a la mercè de la persona tòxica.

En aquestes relacions, la part tòxica acapara tot el protagonisme i provoca en l’altra una sensació de dependència. La dependència emocional es genera, en uns casos ,per la creença que l’altra persona és el salvavides sense el qual no es pot tirar endavant. En altres casos, aquesta dependència emocional es pot manifestar a través del victimisme, generant la creença que per a estar bé et necessita al seu costat, que sense tu, no pot valer-se per si mateix o mateixa.

Així, es va entrant en un bucle cada vegada més complicat on la por és l’element dominant dificultant la sortida.

Estàs immers en una relació tòxica i no saps com sortir d’ella?

Contacta amb nosaltres i t’ajudarem a través del coaching de manera presencial o online.

Actituds o comportaments indicadors de relacions tòxiques

Quines actituds o comportaments són indicadors que estàs en una relació tòxica i que, per tant, has de parar esment? A continuació et facilitem alguns comportaments que, en cap cas, s’han de tolerar i que és necessari posar límit quan són percebuts:

 • Aïllament de familiars i amics.
 • Vigilància i control de les teves despeses personals.
 • Control de les teves xarxes socials i telèfon.
 • Control sobre els teus horaris.
 • Planificació d’activitats sense el teu consentiment.
 • Exigència de compensació immediata quan et fa un favor.
 • Menyspreu.
 • Xantatge emocional si no fas el que ell/ella vol amb empipaments excessius i continuats.
 • Paternalisme i sobreprotecció.
 • Crítiques a la teva manera de vestir o estil personal.
 • Restar importància als teus assoliments i virtuts.
 • Passar-se diversos dies sense dirigir-te la paraula.
 • Culpabilitzar-te dels seus problemes.
 • Si pren decisions que us afecten els dos sense tan si més no informar-te.
 • Si es dirigeix a tu amb exigències i males maneres de manera freqüent.

Com sortir d’una relació que ens fa mal: vies d’escapament

El primer pas per a sortir d’una relació tòxica serà prendre consciència d’això. En molts casos les persones no són conscients del problema. Potser perquè arriba un punt en què, com hem comentat, la situació es “normalitza”.

Moltes vegades són persones externes a la relació, les que poden fer-te obrir els ulls. Familiars o amics que veuen a la persona superada per la situació o simplement presencien comportaments xocants entre totes dues persones.

Sortir d’una relació que ens fa mal és certament difícil, no obstant això és possible. Això sí, tenint en compte aquests consells:

escapar d'una relació tóxica

Fes-te preguntes

Per exemple, pots pensar: mereixo estar patint per aquesta persona?, per què em fa sofrir si realment em vol?, vull sentir-me així tota la meva vida?, com seria la meva vida, a la llarga, sense aquesta persona?, què és el que m’atreu d’aquesta mena de relacions?.

Escoltar-te a tu mateix respondre t’ajudarà i serà vital perquè vegis i sàpigues com et comportes en aquest àmbit i fer un pas cap endavant.

Allunya’t de la relació tòxica

No és fàcil, però sens dubte has de fer-ho. Una persona ha de ser feliç per si mateixa, sense dependre de ningú. Tot el que ens aportin les relacions, siguin del tipus que siguin, han de sumar a les nostres vides, no restar.

Si no pots allunyar-te per tu només, demana ajuda al teu entorn més pròxim i posa’t en mans de professionals que t’ajudin a entendre, prendre consciència de la situació i sortir d’ella.

Inverteix temps per a conèixer-te més

Has de fer coses per i per a tu. Recorda que abans d’estar amb aquesta persona tenies una vida. Què feies en el teu temps lliure? Torna a aquesta rutina!. Busca amistats noves o represa les anteriors a la relació. Ull amb omplir el buit amb una altra persona, abans has de recuperar la teva estabilitat emocional i això requereix temps.

Fes que aquesta persona perdi el poder que té sobre tu

Si bé és cert que, a vegades, és difícil allunyar-nos completament d’aquesta persona, perquè per exemple, és la nostra mare o la nostra exparella i tenim fills en comú… sí que hem de limitar la relació en el temps i en l’espai tant com sigui possible, reduint-la a la mínima expressió.

Recorda que és primordial recuperar l’autoestima perquè ningú torni a influir negativament en tu. En aquestes situacions, és molt important haver reunit, la suficient fortalesa i haver desenvolupat habilitats d’intel·ligència emocional perquè, encara que aquesta persona intenti tornar a influir sobre tu, sàpigues com manejar la situació.

En altres ocasions, afortunadament, es pot trencar la relació amb una parella tòxica i no tornar a veure-la mai.

El coaching com a suport per a sortir d’una relació nociva

Un coach et pot ajudar amb les relacions que et fan patir valorant primer i abans de res, la gravetat de la situació per a, en el seu cas, si és necessari, derivar-te a un especialista.

El coach és un professional expert en creixement personal i pot ajudar-te a tallar els els vincles nocius que tens amb aquesta persona i a treballar en tu mateix per a incrementar el teu benestar personal.

Com ho farà? Identificant quines són les teves “ferides” i les teves fortaleses, l’estat d’elles i dotant-te de les eines oportunes perquè et puguis relacionar amb els altres de forma més eficaç. T’ajudarà a saber gestionar les teves emocions i entendre quines són les que es mouen en tot moment. Aprendràs a vèncer les barreres que t’estan afectant en cada situació, ajudant-te créixer personalment i trobar així, de nou, l’equilibri.

A través de les seves preguntes, s’analitzaran el tipus de respostes, identificant els patrons i actituds que hi ha darrere d’aquestes. L’objectiu és que construeixis de nou la teva autoestima, el teu amor propi i sobretot, evitar que tornis a caure mai més en una relació tòxica.

El treball amb el coach no et garantirà tenir parella, però sí que t’ajudarà a saber reconèixer, valorar i gestionar una futura relació de manera sana.