fbpx

Creus que el teu horòscop encerta en les seves prediccions? Si és així, experimentes el que es coneix com a efecte Forer. T’expliquem en què consisteix i les seves característiques més importants.

Què és l’efecte Forer?

El psicòleg Bertram R. Forer l’any 1948 els va passar als seus alumnes un test de personalitat. Posteriorment, els va donar el resultat de la seva anàlisi en un informe i els va sol·licitar que puntuessin en una escala de 0 a 5, en quin grau creien que les afirmacions que apareixien, coincidien amb la seva manera de ser. Va observar que la mitjana de les puntuacions va ser de 4,26.

Va ser llavors quan Forer els va comentar als seus alumnes que a tots els havia donat el mateix informe i que les afirmacions amb les quals havia omplert el text eren frases procedents dels horòscops d’una publicació.

Has de parar-li esment a aquest efecte?

L’efecte Forer és un fenomen psicològic en el qual les persones consideren vàlides explicacions que uns altres donen sobre la seva personalitat, encara que aquestes siguin generals i puguin atribuir-se a pràcticament qualsevol persona. També és conegut com a efecte Barnum o efecte de validació subjectiva.

Aquest efecte psicològic és important i sí, hem de conèixer-lo per a no caure en el seu parany. És el que s’amaga darrere de l’horòscop, l’endevinació o qualsevol altre tipus de pseudociència i que pot fer-nos perdre, tant diners com salut, ja que no té res a veure, ni s’apropa, a efectuar una anàlisi psicològica personalitzada. De fet, l’èxit d’aquestes prediccions resideix, en gran part, en el tipus sentencies que utilitzen. Com que, si utilitzes generalitats, és molt probable que encertis.

Molts investigadors s’han interessat a conèixer quins són els factors que influeixen en aquest fenomen i diferents estudis han observat que l’efecte Forer augmenta quan:

  • Es destaca els aspectes positius de les persones.
  • La persona suposa que és personalitzat.
  • L’avaluador és considerat com algú amb una determinada autoritat sobre la persona avaluada.

Necessites un psicòleg?

A Cresenzia podem ajudar-te a millorar. Contacta amb nosaltres per a rebre atenció psicològica personalitzada.

Quan som més susceptibles de caure en aquest efecte?

És habitual que quan les persones passem per un moment de dificultat en la nostra vida, busquem una explicació al que ens està passant i ens aferrem a totes aquelles hipòtesis que confirmin les nostres teories. Aquest fenomen es coneix com a “biaix de confirmació”.

Segons Oswald i Grosjean, la informació a la qual accedim o que construïm per a confirmar la nostra posició pretén resguardar-nos de la sensació d’inseguretat. Per aquest motiu, és més fàcil caure en l’efecte Forer quan ens sentim més insegurs o ens trobem en moments on la nostra autoestima està afectada.

Així mateix, és freqüent que es doni en aquells que pensen que no es coneixen prou o simplement que necessiten escoltar afalacs cap a la seva persona. Tots tendim a acceptar bé les afirmacions positives perquè ens animen a seguir endavant.

Un altre factor determinant és l’anomenat “Locus de control”. Això és, com les persones interpreten el que els succeeix, si pensen que depèn de l’atzar, el destí o la sort (locus de control extern) o, per contra, pensen que depèn de si mateixos i que, per tant, tenen el control sobre el que els succeeix (locus de control intern). Les persones amb un locus de control extern són més susceptibles a caure en l’efecte Forer.

Un exemple pràctic

Una característica general d’aquesta mena de prediccions és que solen descriure una alternativa i la contrària. Per exemple, “ets introvertit, encara que a vegades et mostres extravertit”

Llegeix les següents frases i reflexiona en si defineixen bé la teva personalitat o la teva situació actual:

  • El teu nivell d’autoexigència és molt alt, però et donarà els seus fruits.
  • Els problemes de la teva relació desapareixeran amb una mica d’amor per part teva.
  • Continua meditant sobre aquest projecte que t’il·lusiona. Ara no és el millor moment per a dur-lo a terme.

Com acabes de comprovar, únicament falta que s’escrigui a dalt el nom del teu signe zodiacal perquè te’l creguis. No obstant això, considerar que aquest tipus de prediccions és útil per a viure amb una estabilitat mental, no és acceptable

És clar que la predicció que realitzi algú desconegut sobre algun àmbit de la nostra vida basada en el fet d’haver nascut en un mes concret, evidentment, no és una solució sòlida.

Desenvolupa el teu pensament crític. Fes-te preguntes i qüestiona’t les coses. Comença pensant què t’ha portat a voler conèixer el teu futur. Analitza quins són els problemes que vols resoldre. Medita sobre les àrees de la teva vida personal que desitges millorar, només així podràs afrontar el canvi que necessites.

Igual que un rellotge parat dona l’hora correctament dues vegades al dia, l’horòscop t’ajudarà. Entre tanta afirmació vaga, sempre hi haurà alguna que encaixarà amb tu.

suggestió horòscop efecte Forer

Pot ser perillós l’efecte Forer?

Encara que sembli inofensiu, de no tenir en compte els aspectes que ho conformen, sí que pot suposar un perill potencial. Perquè progressivament i de manera inconscient tendiràs a consultar cada vegada més les prediccions per a continuar justificant el que fas o el que t’està succeint, sense assumir la teva responsabilitat i afrontar les situacions de front.

Caure en la suggestió inicial pot portar-te a gastar grans quantitats de diners en tarotistes o cartes astrals. Cada vegada, voldràs saber més i, la qual cosa és pitjor, pots acabar prenent decisions importants, basant-te en aquestes prediccions.

Recorda-ho, no és el mateix llegir l’horòscop com a distracció que convertir-lo en l’eix sobre el qual gira la teva vida. Si ho necessites, demana ajuda a un psicòleg professional. Si vols conèixer-te, si estàs preocupat o estàs en un moment de canvi en la teva vida, les persones més capacitades per a ajudar-te són els psicòlegs i, en el seu cas, un coach professional. Ells tenen les eines adequades per a poder ajudar-te.

En aquest punt i amb tot l’anteriorment exposat, també podríem qüestionar la validesa dels test de personalitat. No obstant això, hi ha diverses diferències significatives entre un test de personalitat i les simples prediccions que has de conèixer:

  • En primer lloc, els test de personalitat són una eina per a estudiar la personalitat com a constructe científic. Això és, són el resultat, des de diferents models psicològics, per a donar resposta a quin és l’estructura bàsica de la personalitat i quines són les seves dimensions bàsiques comunes per a tots els individus. I només des d’allí, cada model proposa una sèrie de dimensions de personalitat i dissenya un test basat en aquestes dimensions.
  • D’altra banda, els test de personalitat sempre s’utilitzen en un context específic on els seus resultats i la informació que d’ells es desprèn s’usa sempre com a complement d’altres fonts. Cap psicòleg farà un diagnòstic basant-se només en el resultat d’un test de personalitat.
  • Finalment, els test de personalitat no s’utilitzen per a informar el subjecte o la persona sobre com és, sinó que la informació li serveix al psicòleg per a fer-se una idea, en psicoteràpia, de les característiques de personalitat del pacient i així ajustar el procés terapèutic o, en el cas de l’àmbit empresarial, de la persona que ocupa un lloc de treball determinat o dels candidats a un càrrec dins de l’empresa.

Com evitar l’efecte Forer?

Tant si ets tu com si és algú que coneixes, hi ha alternatives per a superar la situació. Aplicar la lògica i desenvolupar el sentit crític, és una de les més eficaces. Per exemple, preguntar-se per què si la predicció és real, no es compleix d’igual forma per a totes les persones del mateix signe?

Pots llegir també una predicció a cegues i pensar si defineix la teva situació en aquest moment. El més probable és que així sigui. Tingues sempre present que les vaguetats s’adapten a qualsevol persona amb enorme eficàcia.

El racionalisme és molt eficaç per a demostrar la relativitat de les afirmacions. Igualment, proposar o reservar una cita amb un psicòleg és una mesura infal·lible per a començar una nova etapa.

Només un professional de la psicologia té les eines necessàries per a analitzar els trets de personalitat d’algú. Amb les seves conclusions com a base, serà més senzill prevenir les tendències futures i mitjançant tot un procés d’intervenció, la persona serà capaç de modificar-les o evitar-les.

 

Així, pseudociències, com l’endevinació, no només comporten un perjudici econòmic, sinó que, a més, poden contribuir al fet que qualsevol alteració psicològica pugui intensificar-se o, la qual cosa és pitjor, cronificar-se.

Ara que saps què és l’efecte Forer, segur que pots evitar les seves conseqüències. En el teu interior tens totes les claus per a ser com vulguis ser. Confia en tu i en la psicologia per a recuperar la teva qualitat de vida.