fbpx

Què faig amb la meva vida? Aquesta és una pregunta recurrent quan les persones es plantegen fer un canvi a nivell professional o personal en un moment determinat de les seves vides. El sentiment o la percepció de què no disposem de recursos suficients per a afrontar nous reptes i que tot el que es fa està malament, pot arribar a ser bastant frustrant.

A més, depenent de la informació que rebem des de fora, aquest sentiment pot créixer. A continuació, parlarem amb més profunditat de com pots afrontar aquestes situacions.

Què faig amb la meva vida?

Quan et sents feliç i a gust amb tu mateix, sembla que la teva vida flueix millor. Les teves relacions són harmonioses i trobes que la vida té un sentit i val la pena viure-la.

No obstant això, en determinats moments, i a causa de diversos factors, aquest sentiment pot canviar. Vivències del passat i trets personals, influeixen, sens dubte, en això. I així com hi ha persones que viuen aquests moments com una cosa natural dins del procés de constant aprenentatge que és viure, altres persones senten que no tenen la capacitat per a afrontar aquests canvis tan importants en les seves vides i els afecta negativament.

En aquests casos, la ment els bombardeja amb missatges del tipus “no serveixo per a res” i es pregunten “què faig amb la meva vida?”. El més complex d’aquesta situació és que, quan es presenta, pot ser que no sàpigues com afrontar-la. En aquestes situacions, la vida pot tornar-se realment complexa.

Indicadors als quals hem de prestar atenció

Posar el focus més en els problemes i les amenaces que en les solucions i oportunitats o recordar millor els fets traumàtics que els moments agradables té una explicació evolutiva i neurològica. Hem de saber que el cervell està programat per a la supervivència i, en conseqüència, registra una major activitat elèctrica davant esdeveniments negatius que davant experiències plaents.

Recerques realitzades l’any 2000 en la Universitat de Pennsilvània conclouen que aquesta manera de funcionar del cervell, en la vida actual, ha passat a convertir-se en un “biaix de negativitat “pel fet que disposem d’un entramat cerebral hipersensible que fa que vegem riscos on en realitat no n’hi ha. Per a fer-nos una idea del que tot això suposa des del punt de vista fisiològic, hem de citar al neuropsicòleg Rick Hanson, de la Universitat de Califòrnia, qui afirma que l’amígdala (estructura cerebral encarregada de regular les emocions) utilitza prop de dos terços de neurones a detectar possibles perills per a emmagatzemar, seguidament, tota aquesta informació en la memòria a llarg termini. Així doncs, veiem que el nostre cervell usa gran part de la seva energia a processar experiències negatives.

Són diversos els biaixos de negativitat que poden portar-nos a desenvolupar el sentiment de «no serveixo per a res» i a preguntar-nos “què faig amb la meva vida” i minar la nostra autoestima. És important detectar-los i prendre cartes en l’assumpte. D’aquesta manera, compte amb:

Tenir una actitud negativa i pessimista de forma generalitzada

Veus sempre el got mig buit. No confies en les teves possibilitats d’èxit. En canvi, penses que els altres tenen sort i que són perfectes.

Exagerar les dificultats

No ser conscient o no posar en valor les pròpies fortaleses, centrant-te més en els obstacles que en les possibles solucions i la teva capacitat de superar-los.

Sentir enveja

Veure els assoliments dels altres com a fracassos propis. Pensar que l’única cosa que fa l’èxit d’una altra gent és recordar-te les teves pròpies mancances. enveja

Viure a l’ombra dels altres

Estiguis on estiguis, pensar que sempre hi ha algú que t’eclipsa per diferents motius. Això et fa empetitir cada vegada més.

Voler agradar als altres de manera excessiva

Necessitar que els altres t’aprovin per a poder-te afirmar com a persona. És a dir, valorar-te en funció del que et diguin els altres.

Cresenzia, psicòlegs online

Sents que tu o el teu fill travesseu una crisi existencial? En Cresenzia estem per a ajudar-te en tot moment. Contacta’ns!

Com afrontar el sentiment que no serveixo per a res?

Potenciar l’autoestima és la clau per a mantenir a ratlla els biaixos de negativitat, creant així, l’activació de noves rutes neuronals més funcionals que ens generin benestar. Per a poder recuperar la confiança en un mateix, hi ha una sèrie de passos que et poden ajudar. A continuació, et detallem alguns dels més destacats.

Marca’t objetius realistes

Potser et sents inútil perquè t’has marcat uns objectius per sobre de les teves possibilitats. Per exemple, si vols perdre pes, un objectiu molt poc realista és proposar-te perdre 10 quilos en un mes.

Conforme et marques objectius que estan fora de les teves possibilitats, la probabilitat d’aconseguir-los disminueix. I el pitjor de tot és que té efecte acumulatiu. És a dir, conforme menys els aconsegueixes, més perds la confiança en les teves possibilitats per a aconseguir-los.

Comença amb petits passos i, sobretot, evita la cerca de la perfecció. Ves pas a pas i gaudeix del camí. Pensa que l’important no és el resultat final, sinó els canvis que vas aconseguint durant el procés.

Evita comparar-te amb altres persones

Vivim en una societat en la qual constantment ens estem comparant, a nivell físic, a nivell econòmic, de posició social, amb els altres.

L’única cosa que aconsegueix això és decebre’ns contínuament. Has de mentalitzar-te que sempre hi haurà algú que serà millor que tu en algun aspecte i de la mateixa manera, tu ets una persona molt vàlida en uns altres.

En cas de fer alguna comparació, fes-la amb tu mateix en relació al temps. Veuràs, com cada vegada t’acceptes més i la teva autoestima augmenta significativament.

Centra’e en els teus punts forts

Fes una llista de totes aquelles qualitats o fortaleses personals que et representen. Pots demanar a amics i familiars que t’ajudin. És important posar en valor i ser conscient de totes aquelles fortaleses personals que conformen la nostra personalitat perquè són, precisament elles, les que ens ajuden a sortir de les situacions desfavorables. A més, pensa que, com són naturals, no hem d’esforçar-nos per a posar-les a treballar. L’única cosa que hem de fer és, reconèixer-les i valorar-les.

Allunya’t de les relacions tòxiques

Cuida les teves relacions. Hi ha persones que projecten en els altres les seves frustracions. De fet, se senten millor quan fan sentir petits als altres. Parlem, com no? de les relacions amb persones tòxiques.

Pots parlar obertament amb la persona i dir-li que els seus comentaris i el seu comportament et fan sentir malament. Pot ser que la persona et demani disculpes i canviï l’actitud o bé no ho faci. En aquest últim cas, valora si de veritat val la pena tenir algú així al teu costat i pren distància.
què fer en la vida

Recupera el rumb de la teva vida

Seguint aquests passos, veuràs com vas recuperant la teva confiança i la teva vida es torna molt més plena. No obstant això, pot ser que el pensament que “no serveixo per a res” o altres pensaments de l’estil no desapareguin del tot.

Si sents que tu només no pots, pots acudir a professionals que t’ajudin a reprendre el teu rumb. El saber “cap a on vull dirigir la meva vida” és molt important i, amb ajuda de professionals, segur que avançaràs més ràpid. Et sentiràs més feliç i la teva vida serà més satisfactòria.