fbpx

Conèixer el que és la sinestèsia t’ajudarà a comprendre millor les diverses formes que tenim els éssers humans. de percebre el món que ens envolta. Tingues en compte que no tots processem de la mateixa manera la informació que ens arriba a través dels sentits. D’alguna manera i en aquest sentit, podem dir que tots som una mica sinestèsics, la qual cosa ens permet comprendre millor aquest terme associat a la psicologia.

Sensacions Perceptives

Les dues vies per les quals l’ésser humà explora el seu entorn són les sensacions i la percepció, sent els nostres sentits la porta d’accés al món exterior. 
No obstant això, ni els sentits ni les percepcions són molt fiables. Ja Descartes afirmava que, “no podem fiar-nos dels nostres sentits per a conèixer el món”. I per part seva, les percepcions que el nostre cervell recrea a partir dels diferents estímuls que rep, tampoc identifiquen el món exterior tal com és realment. De fet, entre tot el que ens envolta i la imatge mental que ens formem no hi ha molta coincidència.

Cal pensar que el cervell està dissenyat principalment per a seleccionar allò que considera important per a la supervivència i la reproducció. Tota la resta no ho té tant en compte i amb la informació que li arriba fa una representació del seu entorn. Dit d’una altra manera, i com molt bé ens explica el psico-biòleg Ignacio Morgado, “el coneixement que tenim del món depèn del cervell, que filtra la informació que rep, la processa i la fa conscient a la seva manera”.

D’altra banda, l’any 2000, neurocientífics de la universitat de Califòrnia van demostrar que els nostres sentits no actuen individualment, sinó que interaccionen entre ells i s’influeixen uns sobre els altres. En els seus experiments mostraven a una sèrie de persones un flaix de llum al qual acompanyaven amb dos breus tons sonors. En preguntar-los, curiosament la majoria dels participants afirmaven que havien vist dos flaixos de llum en lloc d’un només. Es van quedar fascinats en comprovar que la vista, que és potser el sentit en el qual més confiem i el més dominant es pot confondre tan fàcilment a través de l’oïda.

I resulta que aquesta habilitat per a barrejar informacions procedents dels diferents sentits és apresa. És cert que tots els humans compartim la majoria de percepcions. Tenim el mateix sistema fisiològic. Però que percebem les mateixes sensacions (qualitat innata) no significa que ho fem tots de la mateixa manera (qualitat apresa). Posem un exemple:  en termes generals i tret que algú sofreixi algun problema visual, tots estarem d’acord que les llimones són grogues, ara bé, és impossible saber si tots veiem exactament el mateix groc.

Això és així perquè, malgrat viure cadascun de nosaltres en un món imaginari, per a la comunicació i per a poder manejar-nos en el nostre entorn eficaçment, l’important és que tots puguem coincidir independentment de les diferències qualitatives de les nostres percepcions.

Cresenzia, psicòlegs online

A Cresenzia trobaràs un psicòleg disposat a ajudar-te en tot moment. T’esperem!

Què és la sinestèsia i per quins motius es produeix?

Quan ens preguntem què és la sinestèsia, hem de concebre-la com una fusió dels sentits Com hem explicat, els sentits no actuen individualment. Una persona amb sinestèsia, per exemple, pot veure música, això és així perquè el seu cervell, si ho observem a través de les tecnologies d’imatge cerebral, registra activitat en les parts relacionades amb la vista i també en les relacionades amb l’oïda. Els qui posseeixen aquesta característica no tenen per què patir-la, senzillament tenen els sentits connectats els uns amb els altres, encara que en alguns casos, sí que és cert, que es poden advertir dificultats en unes certes tasques.

La sinestèsia és una manera de percepció en què intervenen diversos sentits del nostre cos. Això es deu a l’existència de connexions neuronals, que molts científics atribueixen a una capacitat infantil. Record fa anys, quan era entrenadora de tennis, una de les meves joves jugadores presentava dificultat per a allargar els seus cops. Quan pegava, per moltes indicacions que li facilités, no era capaç de donar-li profunditat a la bola. Fins que finalment, la petita va donar amb la solució. Em va dir espontàniament ja ho tinc!!, el meu braç és una branca d’arbre fort i robusta. No va necessitar mai més indicacions sobre aquest tema. Amb només recordar-li la branca d’arbre ella reaccionava i colpejava amb força i profunditat.

Existeix la teoria que, a mesura que ens desenvolupem, anem perdent aquesta manera de percebre les coses.

Per què pots ser una persona sinestèsica?

Les persones sinestèsiques poden associar perfectament i de manera immediata, per exemple, una paraula amb un sabor. Si alguna vegada has vist escrita la paraula «pa» i ho has pogut assaborir sense provar-ho, això és una sinestèsia.  També, si pots associar una estació a un color, com l’estiu al groc, posseeixes part d’aquesta condició. Per tant, tots de manera puntual i en major o menor mesura, som sinestèsics.

No obstant això, hi ha persones que posseeixen aquesta condició a cada moment de les seves vides, generant un veritable entorpiment en les seves tasques quotidianes. Per exemple, imagina una persona que, seguint amb l’exemple anterior, a l’hora de llegir no pugui separar el lèxic de les sensacions que experimenta instantàniament. Que cada vegada que llegeix un text processi cada paraula com una sensació.

De totes maneres, no hem d’espantar-nos davant aquesta capacitat de percebre. Simplement, cal entendre que la sinestèsia cerebral es basa en un procés neuronal més associat. Així, els teus sentits es mostren més connectats entre si, fins al punt de permetre’t records més vívids.

El premi Nobel de Física Richard Feynmann afirmava que “quan miro equacions, veig totes les lletres en colors”

 la sinestèsia en psicologia

Tipus de sinestèsia que existeixen

Els exemples que t’hem presentat abans representen què és la sinestèsia. A continuació, et vam mostrar els seus tipus. En aquesta classificació, tingues en compte que les associacions poden donar-se en les dues direccions, això és, per exemple, les característiques dels sons poden ser associats a colors, i viceversa.

Recorda que cada persona és un món i no tots percebem de la mateixa forma. Per això, has de saber també que podem tenir un tipus de sinestèsia diferent, d’aquí ve que siguem, cadascun de nosaltres, únics com a éssers humans.

Grafema a color

És, tal vegada, el tipus més comú de sinestèsia. La associació de lletres, paraules o números amb un color és molt normal en aquest cas. Com ja et vam dir, la percepció és immediata, la qual cosa pot dificultar una lectura o l’estudi a vegades.

Emocional

Estudis realitzats per científics de la Universitat de Granada expliquen millor aquest tipus de sinestèsia. En ells ens donen a entendre com unes certes persones poden captar un determinat color en altres persones. Aquest sol denominar-se aura i té a veure amb l’estat emocional.

De la mateixa manera, podem percebre una associació de colors respecte al que ens transmeten els sentiments.

Lèxic a gust

La persona que té aquest tipus de sinestèsia pot assaborir una lletra i, fins i tot, una paraula qualsevol. El millor exemple d’això el podem trobar en la major part de la gent, que pot evocar un sabor.

El sinestèsic d’aquest tipus és capaç de reproduir el sabor de la poma en veure escrita, per exemple, la lletra “m”. En aquest aspecte, estem davant una mena de sinestèsia rar, que podria explicar-se com que la persona posseeix una major capacitat d’associació neuronal.

Música a color

Els sinestèsics que formen part d’aquest grup són capaços de veure formes i colors amb el so musical. A la majoria, la música pot fer-nos recordar, però per al sinestèsic suposa una visió extravagant.

Espai-temps

Pel que fa a aquesta mena de sinestèsics, són capaços de veure el temps amb aspecte físic. Com si fos un ens perceptible, el temps deixa de ser una cosa abstracta per a fer-se objectiu als seus ulls. En alguns casos, aquest pot ser representat per colors, a més de formes.

Tacte-emoció

Si alguna vegada el tacte de qualsevol objecte t’ha fet recordar un moment passat, pots dir que posseeixes sinestèsia. Però hi ha gent que pot arribar a sentir molt més, des de sabors de colors i, fins i tot, sons.

Hi ha els qui atribueixen als colors formes físiques, relacionades amb una cosa emotiva per a ells.

Tacte-mirall

Aquesta sinestèsia aconsegueix fer sentir percepcions de terceres persones. Així, si un sinestèsic d’aquest tipus veu com una altra persona es crema, pot arribar a sentir aquest dolor. El tacte actua com un mirall d’una persona a una altra, específicament en qui posseeix aquesta característica.

Personificació

És de les sinestèsies més rares. Permeten dotar de personalitat a un número o a una lletra. Per exemple, el u pot ser honest, mentre que la lletra b pot mostrar-se inquieta.

Ara que saps què és la sinestèsia, pots comprovar si posseeixes els símptomes descrits. Segurament posseeixes alguns dels tipus que t’hem mostrat, encara que no deixa de ser una manera de percepció molt particular.