fbpx

La por de parlar en públic o glossofòbia és un problema que afecta moltes persones. El terme prové de la unió dels termes grecs “glossa” (llengua) i “fobos” (por). Si bé és normal sentir una certa pressió o nerviosisme a l’hora d’enfrontar-nos a una exposició en públic, parlem de glossofòbia quan aquesta pressió es converteix en un temor irracional i incontrolable.

La glossòfobia, per tant, resulta tot un problema i un desafiament per a aquells que, en algun moment de la seva vida, o de manera recurrent, han d’enfrontar-se a això ja sigui per qüestions laborals o altres motius. O, simplement, per a portar una vida social sana en la qual les reunions d’amics o familiars suposin un moment de pànic o ansietat.

La por de parlar en públic és una fòbia situacional

Si bé és cert que, en molts casos, la glossofòbia pot formar part d’una fòbia social més àmplia, no sempre és així necessàriament. Existeixen algunes diferències entre ambdues. Així com en la fòbia social la persona té una por excessiva davant qualsevol mena de socialització, la glossofòbia és una fòbia situacional que es presenta només davant el context específic d’haver de parlar en públic, encara que aquest sigui reduït i conegut.
D’altra banda, existeixen unes certes característiques que poden ajudar-nos a diferenciar si ens trobem davant un temor natural o si estem patint una por fòbica a parlar en públic. A manera de resum, en la glossofòbia, la por:
  • És excessiu tenint en compte la perillositat de la situació.
  • És irracional. És a dir, la persona és incapaç de trobar una explicació lògica a aquest temor.
  • És incontrolable. La persona no pot controlar les reaccions que el temor li provoca.
  • Persisteix en el temps i en diferents situacions.

I la resposta d’ansietat és tan elevada que a la persona que la pateix li resulta absolutament impossible parlar en públic.

Quines poden ser les causes de la glossofòbia?

En termes generals, és difícil determinar l’origen concret, ja no sols de la glossofòbia sinó de qualsevol temor fòbic, perquè la mateixa persona que el pateix és incapaç de determinar què és el que li ho pot haver provocat.

No obstant això, sí que sabem que, en la majoria de les fòbies, existeix, d’una banda, una predisposició genètica a l’efecte de l’estrès i l’ansietat i, d’altra banda, l’existència d’alguna experiència traumàtica o una càrrega emocional intensa relacionada amb l’estímul temut.

Com hem dit, generalment, és innat en l’ésser humà sentir por o incomoditat davant entorns nous o situacions noves. Per tant, l’experimentar un cert nerviosisme a l’hora de parlar en públic és completament natural.

El temor o por al rebuig, el sentir que hem de ser perfectes davant la resta, i la sensació de sentim observats i avaluats, són algunes claus a tenir en compte per a entendre el problema.

Aquests indicadors, poden descontrolar-se i portar a les persones a una situació en la qual poden aparèixer diferents símptomes d’ansietat, sensació de pànic, nàusees i, en el pitjor dels casos, ser tan incapacitant per a la persona com per a tenir la necessitat d’evitar aquest tipus de situacions.

Però, com succeeix amb una altra mena de fòbies, es pot solucionar amb l’ajuda adequada i el temps necessari.

Segons el psicòleg Julio Ampuero, director de l’Institut de Comunicació, Parla i Llenguatge de Vithas Internacional, la timidesa pròpia d’algunes persones i la falta de confiança en un mateix són els motius principals que propicien el tenir por de parlar en públic.

Ell mateix, ens ofereix 6 claus per a superar la por de parlar en públic de manera reeixida.

Assajar enfront del mirall

Això ens atorgarà confiança que anirem aconseguint que millori i augmenti progressivament. No tinguis pressa per millorar aquest punt.

Ser constant

I, sobretot, no deixar de fer-ho durant els dies previs. Crear aquesta rutina ajudarà el teu cervell a preparar-se per a aquesta mena de situacions.

Preparar el discurs amb antelació

Si prepares bé el que diràs, tindràs una eina crucial sobre la qual donar-te suport. Pots redactar el teu discurs en un paper i anar llegint-lo cada dia diverses vegades per a anar polint imperfeccions. Aquest aspecte, no sols t’ajudarà a corregir el text, sinó que a més l’aniràs memoritzant i et sentiràs més còmode i natural a l’hora d’expressar-lo en públic.

Practicar tècniques de relaxació

Com per exemple la tècnica de relaxació muscular progressiva de Jacobson. Aquesta tècnica resulta molt útil per a disminuir els efectes de l’activació fisiològica provocada per l’estrès, l’ansietat o la tensió constant.

L’inventor d’aquesta tècnica, Edmund Jacobson, assegurava que pel fet que la tensió muscular acompanya a l’ansietat, un pot reduir l’ansietat aprenent a relaxar la tensió muscular. Ser conscient d’aquesta tensió i dominant la tècnica de relaxació muscular podem aconseguir no sols adquirir una major consciència corporal, sinó també tenir el control sobre les nostres sensacions i estats de relaxació.

Imaginar la situació en positiu

En aquest apartat, l’entrenament en tècniques de visualització resulta molt eficaç.
 

Enfrontar-se a la situació

Les tècniques de dessensibilització sistemàtica, on la persona s’enfronta de manera gradual a la situació temuda, o l’exposició en viu són tècniques eficaces.

Finalment, es tracta d’aconseguir enfrontar-te al teu repte. No et preocupis, seguint els passos anteriors t’hauràs garantit un gran percentatge d’èxit. Encara que realment et costi una mica, aquestes pautes t’ajudaran a superar la teva por.

Cresenzia, psicólogos online

En Cresenzia encontrarás un psicólogo dispuesto a ayudarte en todo momento. ¡Te esperamos!

L’actitud de cada persona també és un factor crucial

D’altra banda, diferents psicòlegs i experts en comunicació, com Ignasi Dalmases, ens donen alguns detalls molt interessants en relació a aquesta fòbia.

Per part seva, tenir una bona actitud i confiar en tu mateixtenir entusiasmeno prendre’t les coses de manera personal, mirar als interlocutors, mantenir un bon somriure i una dosi de sentit de el humor són altres claus a tenir en compte.

Una altra acció que et pot ajudar és entaular, sempre que sigui possible, una breu conversa amb els teus assistents una estona abans de començar el teu discurs. Això t’ajudarà a familiaritzar-te amb ells i conèixer-los millor per a així, adaptar el teu missatge a les seves expectatives.

Com pots perdre la por de parlar en públic?

Principalment, pots comptar amb l’ajuda de professionals especialitzats. Mitjançant sessions privades, t’aniran orientant a poc a poc per a trobar els orígens de la teva fòbia i, sobretot, et donaran claus i eines per a superar-la. També hi ha tallers organitzats per centres i clíniques de psicologia que poden ajudar-te a superar aquesta por. El fet de trobar-te amb persones que sofreixen aquest problema com tu, fer assajos ficticis per a anar enfrontant-te a poc a poc a la situació, aprendre a reduir la teva ansietat anticipatòria i com disminuir la teva por durant l’exposició, et poden ajudar molt.

A manera de resum, generalment, l’entrenament per a superar la por de parlar en públic, com en la resta de fòbies, aborda tres àrees d’intervenció:

  • Els símptomes o indicadors físics. Com poden ser l’augment de la freqüència cardíaca, la respiració, l’augment de la sudoració, els tremolors, la tensió muscular, les alteracions gàstriques. En aquest apartat, les tècniques de biofeedback, juntament amb les de relaxació resulten molt efectives.
  • Els símptomes o indicadors cognitius. A través de l’entrenament en tècniques de reestructuració cognitiva per a aprendre a canviar les creences o idees irracionals i catastròfiques que la persona té sobre el que li pot succeir quan parla en públic. Controlant les idees o pensaments intrusius, les especulacions obsessives i la por a la pèrdua de control.
  • Els símptomes o indicadors conductuals. Abordant tots aquells comportaments que apareixen com a resposta a l’estímul aversivo i que tenen com a finalitat o bé l’evitació a aquesta situació estressant o bé les conegudes com a conductes de fuita, en les quals la persona, una vegada es troba immersa en la situació estressant, tracta de fugir d’ella com més de pressa millor. Aquí les tècniques de dessensibilització sistemàtica i d’exposició en viu juguen un paper fonamental.
por a parlar en públic

Que no t’enganyi el teu cervell

Quina conclusió final podem treure de tot l’esmentat anteriorment? Perquè, principalment, que tot està en el nostre cervell.

Si t’ho proposes, si estàs disposat a enfrontar-te a aquesta situació amb valentia i seguint aquestes indicacions, pots aconseguir-ho. A més, després vindrà la recompensa.

I és que la satisfacció que sentiràs en haver aconseguit superar el repte no té preu.

T’animem que segueixis aquests passos amb la confiança que ho superaràs. I si tu només no pots, acudeix a una teràpia psicològica. Si penses que pots aconseguir-ho, la probabilitat d’aconseguir-ho augmenta.

Ara que ja coneixes les causes de la por de parlar en públic i com superar-lo, posa’t en mans de bons professionals i aconsegueix tenir una vida més feliç.