fbpx

Cada any, el tabaquisme posa fi a la vida de més de vuit milions de persones a tot el món. A Espanya, va provocar més de 50.000 morts durant l’últim any 2020, una xifra superior a les que va causar el Covid-19. En aquest article volem parlar-te del tabaquisme post pandèmia.

El tabaquisme, principal motiu de mort i malalties.

L’addicció al tabac s’ha convertit en un dels majors problemes que la sanitat pública ha hagut d’afrontar en tota la seva història. La seva taxa de mortaldat és molt elevada, respecte a altres malalties i, a més, afecta de manera indirecta fins i tot als qui no ho consumeixen.

El tabac és un producte perjudicial en qualsevol de les seves modalitats. És indiferent si es fuma amb pipa o si és tabac d’embolicar. Tots són igual de nocius, tant per a l’organisme del fumador, com per al que respira el fum del tabac. Amb el tabaquisme no existeix cap nivell de seguretat.

Tabac i Covid-19, una relació mortal

El col·lectiu de fumadors té motius addicionals per a preocupar-se pel Covid-19. Està demostrat que el virus ataca de manera més violenta i empitjora molt el pronòstic si el pacient és fumador.

Segons el doctor José Luis Díaz-Maroto, les cèl·lules humanes absorbeixen el virus a través d’una proteïna que interactua amb l’enzim angiotensina II. Aquest enzim forma part de les cèl·lules pulmonars i, en el cas dels fumadors, el còmput és molt major.

Quan un fumador es contagia de Covid-19, la malaltia tendeix a mostrar un quadre d’afecció molt més greu. De fet, un estudi realitzat per l’Institut del Pulmó i el Cor del Regne Unit, ens revela que les probabilitats que té un fumador de patir els símptomes de Covid augmenten en un 14% respecte als no fumadors.

D’altra banda, la quantitat de tabac que es fuma diàriament, sumada als anys enganxat al tabaquisme, són factors que també juguen en contra. Com més alt siguin aquestes dues xifres, pitjor serà el pronòstic Covid.

El confinament ha afectat el tabaquisme?

Perquè la veritat és que sí. I, a més, li ha afectat de manera positiva. A causa de les condicions restrictives del confinament, com la prohibició de reunions socials, l’obligatorietat de teletreballar i, principalment, no poder sortir de casa, ha fet que una gran part de fumadors esporàdics o socials, hagin deixat el tabac per sempre.

En trets generals, els fumadors socials són aquelles persones que s’encenien un cigar en el descans per al cafè, havent dinat o que, únicament fumaven els caps de setmana. També s’inclouen aquelles persones que fumaven únicament quan s’ajuntaven amb els amics, familiars o quan se celebrava algun esdeveniment, com un aniversari, noces, etc.

Així doncs, en haver posat fi, gairebé de manera sobtada, a tota mena de contacte amb altres grups socials, aquests fumadors han acabat deixant aquest hàbit de manera definitiva. També és cert que, al no tenir una addicció cap al tabac clarament definida, els ha afavorit per a deixar-lo de manera definitiva.

Però I que ha passat amb la resta de fumadors? Perquè, aquells que fumaven per addicció, van tenir una lleugera millora durant el confinament. En la gran majoria dels casos, molts dels fumadors van reduir la quantitat de tabac. En trobar-se tancats a casa i envoltats de familiars que no eren fumadors, es van veure obligats a fumar menys.

Malauradament, quan es va acabar la primera etapa de confinament, molts d’aquests fumadors van començar a realitzar les seves jornades laborals teletreballant a casa, en solitari. Al no tenir familiars no fumadors voltant i no tenir les restriccions laborals de fumar en el lloc de treball, l’addicció al tabaquisme d’aquestes persones s’ha tornat a accentuar.

Cresenzia, psicòlegs​ online

A Cresenzia trobaràs un psicòleg disposat a ajudar-te en tot moment. T’esperem!

Deixar el tabac és possible

Vull deixar de fumar, però sóc incapaç de fer-ho. Quantes vegades hem sentit un fumador dir aquesta frase?

Deixar de fumar és possible. En alguns casos (els menys) a base de moltíssima força de voluntat, ho aconsegueixen. Les estadístiques demostren que el 80% dels fumadors que abandonen l’addicció, la tornen a reprendre després de la primera setmana.

Els experts en sanitat, a més de recomanar un tractament farmacològic recalquen la importància de l’ajuda psicològica. Aquests tractaments farmacològics solen incloure, per a substituir l’addicció a la nicotina, l’ús de xiclets, pegats, espráis o inhaladors. Aquests productes s’encarreguen d’anul·lar els efectes de plaer que provoca la nicotina en el cervell i, en alguns casos, també s’utilitzen uns certs antidepressius que resulten ser efectius perquè anul·len la recaptació de noradenalina i dopamina.

D’aquesta manera, el que s’aconsegueix és tallar amb aquest cercle viciós en el qual el cervell, en veure’s recompensat continua amb l’impuls de continuar fumant, posant els mitjans per a atacar a l’abstinència.

No obstant això, amb el temps, aquests medicaments han de deixar d’utilitzar-se i la persona ha de ser capaç de no fumar sense necessitat de fàrmacs.

deixar de fumar

Acudir a professionals és essencial

Si estàs totalment convençut que vols deixar de fumar, el millor és que busquis ajuda professional. Com esmentàvem en el paràgraf anterior, l’ajuda psicològica forma part del procés i és essencial per a superar aquesta etapa de transició.

Les tècniques cognitiu-conductuals resulten ser eficaces, veurem algunes:

Control d’estímuls

Consisteix a evitar o eliminar tots aquells elements que afavoreixen o que influeixen en les teves ganes de fumar, a vegades és necessari canviar d’hàbits o fins i tot, el cercle d’amistats o la forma en què ens relacionem amb ells.

Reducció progresiva

Pot ser, o bé, reduint el nombre de cigarrets diaris, o bé, la quantitat de cigarret fumat, portant un registre diari per a veure si complim amb l’objectiu marcat.

Retard del moment de fumar

Incloure tècniques de relaxació aquí és important per a poder controlar l’ansietat.

Tècniques de reestructuració del pensament

També anomenades tècniques de control del diàleg intern. Consisteixen en tècniques orientades a reorientar com ens percebem a nosaltres mateixos i aprendre a controlar i canviar el nostre propi pensament.

Així doncs, després d’haver realitzat una visita amb el teu metge de capçalera per a rebre la medicació adequada per a combatre el tabaquisme, cerca a un psicòleg professional que t’ajudi i et guiï pel camí adequat. D’aquesta manera, amb força de voluntat i esforç, aconseguiràs deixar el nociu hàbit del tabac i començaràs a gaudir d’una vida més saludable.