fbpx

Etimològicament la paraula resiliència prové del verb en llatí resilire que significa saltar cap endarrere, retrocedir o rebotar. No obstant això, l’origen del terme el trobem dins del camp de la física referint-se a la capacitat que té un sistema per a tornar al seu estat inicial quan la pertorbació a la qual ha estat sotmès prèviament cessa.

Actualment podem trobar fàcilment com aquest concepte s’aplica en diferents contextos com, per exemple, l’enginyeria o l’ecologia.

En l’àmbit de la psicologia, s’entén com a conducta resilient la capacitat de les persones per a fer front als problemes, superar els obstacles i no cedir a la pressió independentment de la situació.

És important destacar que tots podem aprendre a ser resilients i que són nombrosos els casos en els quals una persona es queda perplexa en descobrir com ha superat una situació límit de la qual al principi no es veia capaç de poder afrontar.

Com desenvolupar resiliència?

Davant situacions difícils hi ha múltiples factors de la realitat que no depenen directament de nosaltres, que escapen del nostre control i, per tant, voler abordar-los o enfrontar-los no resoldrà la situació i només ens generarà un major malestar i frustració.

No obstant això, que hi hagi factors que estiguin fora del nostre control, significa que no puguem fer res sobre aquest tema i que ens abandonem a la nostra sort? Certament no, i precisament en això consisteix la resiliència.

Un estudi realitzat en 2008 per Galli i Vealey va mostrar com la fortalesa mental de la qual gaudeixen els esportistes d’elit els permet resistir i recuperar-se més ràpidament de situacions estressants en les quals altres persones generalment s’enfonsen.

L’estudi es va dur a terme mitjançant entrevistes amb diferents esportistes on aquests abordaven situacions adverses que, en algun moment de les seves carreres, van haver de superar en els seus respectius esports (lesions, transicions de categories, dificultats relacionades amb el seu rendiment, etc.). Aquests investigadors van establir un model sobre les qualitats que destaquen en un perfil resilient, entre les quals van sobresortir: actitud positiva, maduresa, competitivitat, compromís i una forta determinació.

D’altra banda, també es va constatar que l’optimisme influeix en la recuperació davant esdeveniments estressants i que l’activació fisiològica a la qual estan sotmesos els esportistes associada a la pràctica d’una activitat física constant, els ajuda a afrontar la pressió psicològica millor que les persones sedentàries (Kerr, Au i Lindner, 2005).

No obstant això, no és necessari ser un esportista d’elit per a desenvolupar la resiliència i superar amb èxit les dificultats i problemes que es van presentant al llarg de la nostra vida.

Què podem fer per a potenciar la resiliència? Vegem algunes pautes senzilles que pots aplicar en el teu dia a dia.

Divideix la situació problema en parts

Això significa no voler abastar tota la situació problema d’una vegada. Separa els diferents factors que estan influint en ella i aborda’ls un a un. No importa per qual comencis, a mesura que vagis avançant i solucionant cadascun, comprovaràs com els altres factors també es van reposicionant. Aquesta tècnica és la que utilitzen, per exemple, els entrenadors quan diuen allò de “partit a partit” o “joc a joc”.

Practica la teva resiliència i deixa les teves pors enrere

En Cresenzia trobaràs un psicòleg disposat a ajudar-te en tot moment. T’esperem!

Observa totes les alternatives possibles

Com observar les múltiples possibilitats que existeixen en la realitat? Elabora una llista amb diferents alternatives d’acció davant una determinada situació. Es tracta d’obrir el focus d’atenció a diferents possibilitats, quantes més, millor. Davant els problemes, l‘atenció tendeix a focalitzar-se només en aquest problema (pensament o visió en túnel) generant pensaments recurrents en forma de bucle. I, com a conseqüència, això provoca un augment significatiu de l’estrès. Per tant, es tracta en trencar aquesta dinàmica. Obrint el focus d’atenció es generen nous pensaments que permeten poder analitzar la situació des de diferents perspectives i relativitzar l’impacte emocional.

Utilitza la teva experiència

Fins i tot quan vius una situació que no has travessat mai, no parteixes des de zero per a superar-la. Comptes amb l’aprenentatge de la teva experiència prèvia que t’ha donat tantes lliçons vitals. Recorda, per exemple, aquell repte que vas creure que no anaves a superar i posa en valor i perspectiva aquest moment des de la teva realitat actual.

A més, les reflexions i experiències que altres amics i familiars comparteixen amb tu són molt valuoses. El testimoniatge de superació d’una altra persona et permet ampliar d’alguna manera la teva pròpia experiència.

Accepta els límits, ja que existeixen en la realitat, però observa també, tot allò que pots fer sobre aquest tema.

què és la resiliència

Fes plans que t’il·lusionin cada dia de la teva vida

La tristesa, les dificultats, la incertesa i els objectius no complerts formen part de la vida. Però fins i tot en un període complex, tens la capacitat de planificar moments agradables. Les situacions més senzilles poden aportar un instant de calma a la teva rutina diària. Conrea una afició, gaudeix d’una nova sèrie, redecora el saló de la teva casa, passeja amb bicicleta, participa en un taller de lectura, escolta música clàssica o escriu un diari personal.

Aquesta és una pluja d’idees que pots utilitzar com a exemple per a crear la teva pròpia llista d’opcions. Cada dia, fes coses que t’agradin, no posposis aquests objectius per al futur. Les distraccions són essencials per a no posar el focus constantment en un mateix assumpte. No per pensar més en aquest tema resoldràs abans aquesta qüestió.

Crea una rutina diària per a augmentar la teva resiliència

La incertesa creix quan et centres de manera recurrent en allò que desconeixes. Una rutina diària en moments de crisis t’ofereix l’agradable sensació d’una llar, en definitiva, de seguretat. Els hàbits són previsibles i com coneixes fins als seus detalls més importants generen tranquil·litat en aquests moments de canvi.

Saps a quina hora t’aixecaràs l’endemà i què faràs durant el matí. Aquesta experiència resulta positiva perquè aporta ordre al teu dia a dia.​ Per què és tan essencial que t’organitzis? Per a viure més el present perquè en els moments difícils, on sembla que tot està fora de control, les rutines es converteixen en el motor per a seguir cap endavant en el nostre objectiu.

 

Conrea la teva capacitat de resiliència. Gaudeix de la vida al costat d’aquells que t’envolten i sent l’efecte positiu de la presència pròxima d’algú o d’una mirada amable i també comparteix instants de qualitat amb tu mateix.