fbpx

Saps què és la psicologia positiva? En aquest article pretenem acostar-te a aquesta disciplina que en els últims anys ha anat i continua posicionant-se en molts àmbits.

La premissa inicial d’aquest corrent afirma que si l’objectiu de totes les persones és ser felices, per què no ens plantejar-nos com aconseguir-ho? Aquesta és, precisament, la raó de ser de la psicologia positiva. Descobreix com més aviat millor què és, com es duu a terme i quins beneficis et reporta.

Psicologia positiva, avançant cap a la felicitat

Aquest enfocament de la psicologia pretén contribuir al benestar de la persona. La seva fi última és la felicitat. Amb aquest propòsit, la psicologia positiva ha desenvolupat una sèrie de coneixements que poden aplicar-se en nombrosos àmbits i situacions.

Com podríem, d’inici, definir-la? És la branca de la psicologia que es dedica a analitzar quins són els recursos personals i psicològics, així com les fortaleses i potencialitats, capaces d’ajudar a les persones per a millorar la seva qualitat de vida.
Gràcies a ella, el benestar subjectiu augmenta i, també, la salut. En conseqüència, i d’una manera simplificada, pots concebre-la com la ciència que estudia el que fa que valgui la pena viure, sense oblidar les adversitats.

Orígens i essència d’aquest plantejament

Martin SeligmanEd Diener i Mihaly Csiskzenmihalyi són alguns dels pioners d’aquesta branca psicològica. D’entrada, van posar molt d’èmfasi en les emocions positives i aviat van descobrir que les persones que connectaven habitualment amb elles eren més felices.

El plantejament, per tant, ha de ser doble. En primer lloc, generar, alimentar i reflexionar sobre les emocions positives i els estats optimistes o alegres. En segon, i atès que no és possible evitar l’aparició d’emocions negatives, aprendre a generar estratègies per a compensar-les o matisar-les.

Tal com va afirmar Tal Ben Shahar, un dels seus majors experts, les emocions positives i agradables impacten positivament en el nostre benestar.

Per això, segons aquest corrent, les persones hem d’esforçar-nos a atreure-les buscant-les de manera intencionada. Si som conscients d’aquest fet, podem començar a incorporar hàbits tan senzills com: donar les gràcies, ser amables amb els altres, somriure, etc. Per a potenciar el nostre propi benestar.

Contacta amb el teu psicòleg personal

En Cresenzia trobaràs un psicòleg disposat a ajudar-te en tot moment. T’esperem!

Un matís fonamental

A l’hora d’entendre la psicologia positiva, és important comprendre molt bé un matís bàsic. No es tracta de perdre o negar la llibertat per a estar tristos, enfurits o rabiosos. No pots ni has d’obligar-te a ser feliç. Però si coneixes aquests fonaments seràs conscient que el teu estat natural, i desitjat, és trobar-te bé. I sabràs com aconseguir-ho.

És cert que les emocions desagradables ens ajuden a aprendre i a créixer i les necessitem per al nostre desenvolupament. Però els valors, els comportaments, els pensaments i les emocions de caràcter positiu ens projecten cap a la felicitat.

Els 3 fonaments de la psicologia positiva

Si desitges introduir-te en aquest plantejament i començar a fer passos decidits per a incorporar les seves premisses a la teva vida, pots considerar els seus principals fonaments bàsics.

El primer, recorda, sobretot, no negar les emocions negatives.

D’altra banda, centra’t sempre en el que tens: no podràs millorar d’una altra manera. Si coneixes quines són les teves fortaleses, pots recolzar-te en elles i, així, trobar el teu benestar.

Finalment, entre les variables que condicionen aquest estar millor que anheles, destaquen l’equilibri personal i els assoliments tant personals com professionals. Donar-los el lloc i la importància que es mereixen. No minimitzar-los.

felicitat psicologia positiva

Com ser més feliços aplicant psicologia positiva

Com el nostre cervell està dissenyat per a la supervivència evolutiva, el dolent té més impacte que el que és bo. D’aquesta manera, en el nostre cervell:

  • Els estímuls negatius produeixen més activitat neuronal que els positius.
  • Les respostes a les amenaces són més ràpides que les respostes a les oportunitats i al benestar.
  • Les experiències negatives es guarden de manera immediata en la memòria a llarg termini, mentre que les positives necessiten que pensem en elles perquè quedin gravades en la memòria a llarg termini.
  • La nostra atenció es focalitza més en els successos negatius que en els positius.

L’aplicació de la Psicologia positiva es duu a terme i es concreta en el dia a dia. És eminentment pràctica i se centra en pautes i referències específiques que han d’aplicar-se dia rere dia.

Et comentem, a continuació, quines són les seves pautes més determinants:

Fomentar les emocions positives

Podem fer-ho a poc a poc, al principi durant uns segons o minuts al dia. El cervell començarà a optimitzar-se. Ens sentirem i reaccionarem millor en experimentar emocions negatives.

Entrenar la ment en termes de positivitat

Sabies que els nostres pensaments solen activar les emocions? Quan ens exercitem per a pensar en positiu, tot va millor. Fins i tot, morfològicament, el nostre cervell canvia.

Treballar la voluntat

És un procés que exigeix perseverança, determinació i esforç. Triar voluntàriament els pensaments positius implica constància i compromís. Però els resultats que obtenim compensen el treball.

Els pares d’aquesta branca psicològica van establir les seves bases per a ensenyar a les persones a ser més felices. Un de les fites que més van influir en la seva difusió va ser l’estudi realitzat al cervell d’un monjo budista. Richard Davidson, neurocientífic de la Universitat de Wisconsin, va triar a Matthieu Ricard com a objecte de la seva recerca.

Les conclusions? Va ser considerat l’home més feliç del món!. Tant havia meditat sobre l’amor, la compassió i l’altruisme que la seva escorça prefrontal esquerra era molt més activa. És aquí on connectem amb les emocions positives!

En definitiva, la psicologia positiva és una concepció científica que pot resultar extraordinàriament suggeridora i beneficiosa.