fbpx

La psicologia i el coaching per a esportistes sol associar-se més als professionals o esportistes d’elit. Però, res més lluny de la realitat, qualsevol esportista amateur pot beneficiar-se dels coneixements del psicòleg-coach esportiu. Perquè millorar el rendiment i aconseguir uns objectius, no és només cosa de professionals.

La rutina d’entrenament forma part del calendari setmanal de milions d’esportistes professionals i amateurs a tot el món. I és que l’esport, per les seves pròpies característiques, alimenta la superació personal i és vital per a la salut i el benestar. Existeix una sèrie de tècniques que ajuden i que reforcen aquest desenvolupament de les quals et parlarem a continuació.

La paraula coaching, procedeix del verb anglès “to coach” que significa “entrenar”. El “coaching” es va expandir a mitjan anys 70 dins de l’àmbit esportiu quan Timothy Gallwey (ex tennista, professor i capità de l’equip de tennis de la universitat d’Harvard), en el seu llibre “El joc interior del tennis” va advertir que el principal fre d’un esportista no està tant en el cos com en la seva ment.

És cert que, des de sempre, s’ha tractat d’establir una línia divisòria entre coaching i psicologia, sobretot per part dels coaches, apel·lant al contrast d’uns certs elements com: població sana contra població malalta, focus en el present i futur front focus al passat o presentació de problemes contra desig de desenvolupament.

No obstant això, aquestes distincions no se sostenen, especialment en el cas de la psicologia de l’esport ja que, des dels seus inicis, ha estat enfocada en la població sana, pensa en l’obtenció d’assoliments, es prepara per al futur i se centra en la millora constant del rendiment esportiu.

És important destacar aquest aspecte perquè la psicologia en general i, per tant, també la psicologia de l’esport, està en permanent procés de desenvolupament. I, si bé l’esport va influir de manera decisiva en el naixement del coaching, aquest no sols continua enriquint-se, sinó que necessita sense excepció, dels nous avanços i aportacions de la psicologia.

A manera de resum, podem dir que el coaching és un camp, que necessita com a manteniment del coneixement científic que li aporta la psicologia. En aquest sentit, el benefici aportat per les tècniques de coaching en qualsevol dels seus àmbits d’intervenció i, per tant, en l’esport també, és limitat respecte al que aporta la Psicologia.

La importància de el coaching esportiu

El potencial de cada esportista, amateur o professional, no està determinat per la comparació amb els altres. Cada esportista protagonitza la conquesta de la seva pròpia meta. I aconseguir aquests objectius depèn de diferents factors. Aquests factors, en el cas de l’entrenament mental, estan vinculats amb el autoconeixement i l’autocontrol.

L’experiència esportiva no és lineal. Una victòria no assegura aquesta repetició de l’èxit en el futur. No obstant això, la millora del rendiment en els entrenaments sí que augmenta la probabilitat d’obtenir els resultats desitjats en competició.

L’objectiu de l’entrenament mental, consisteix a trobar la millor versió de l’esportista. Per a això, es durà a terme tot un procés a través del qual aquest potenciarà les seves fortaleses i entrenarà els seus punts de millora amb la finalitat de desenvolupar al màxim el seu talent. La constància, tant en entrenaments com en competició, influirà de manera decisiva en el resultat o èxit esportiu.

El psicòleg-coach es converteix, així, en l’entrenador mental que dissenya, al costat de l’esportista, el pla d’acció a seguir, acompanyant a l’esportista en tot el procés com el fan el preparador físic o el preparador tècnic.

El cos i la ment són part d’un mateix engranatge. Una part no pot funcionar al cent per cent sense l’altra. Per descomptat, l’equilibri és fonamental, com comprendràs. El veritablement important, a llarg termini, és que l’esportista optimitzi el seu rendiment i gaudi amb allò que fa.

Necessites un coach esportiu per a aconseguir els teus objectius?

A Cresenzia acompanyem a esportistes amateurs i professionals en el seu camí cap als seus objectius esportius. Maximitza el teu rendiment sigui com sigui l’esport que practiquis amb l’ajuda dels nostres coaches.

El coaching i la psicologia per a esportistes potencia la superació esportiva

La importància de la psicologia-coaching esportiva es basa en els beneficis que aporta a l’esportista l’entrenament mental per a obtenir els objectius establerts. L’ajuda a treballar i potenciar aquells aspectes directament vinculats amb si mateix (autoconeixement) per a maximitzar el seu rendiment esportiu, com aquells aspectes que estan relacionats amb l’esport específic al qual es dedica, ja que no és el mateix, per exemple, l’esport individual que el d’equip i tampoc és el mateix el tennis que l’atletisme o la vela.

De la mà del teu psicòleg-coach entrenaràs i aprendràs a controlar aquelles variables específiques dins de la teva activitat esportiva, que influeixen en el teu rendiment, tant en els entrenaments com en competició, com són: la presa de decisions, gestió l’estrès, millora de la concentració o l’estalvi de la despesa energètica, per posar alguns exemples.

Entre el teu estat actual i la teva meta existeix una distància temporal. No obstant això, amb el teu compromís pots avançar en el camí cap al teu objectiu. I ho faràs seguint un pla personalitzat que t’aportarà una direcció en aquesta aventura. El pla d’acció se centrarà en anar aconseguint micro objectius pas a pas fins a aconseguir la meta final. Per descomptat, tots els destins en el procés han de tenir un factor temporal i estaran enfocats al teu rendiment.

Els diferents objectius han de ser assolibles, específics i mesurables per a generar el teu total compromís generant en tu la motivació necessària per a aconseguir-los.

millorar el rendiment esportiu

Un psicòleg-coach esportiu de confiança

El psicòleg-coach treballa en tres dimensions: la física, la mental i la dimensió emocional. Col·labora estretament amb entrenadors i preparadors físics. Tots són necessaris, compatibles i tenen un mateix objectiu: ajudar a l’esportista a aconseguir el seu màxim rendiment. Per això, han de compartir un mateix compromís: aconseguir ser un suport per a l’esportista (cadascun en la seva àrea) i col·laborar estretament amb ell.

Des del punt de vista humà, la confiança és clau en el treball diari amb esportistes. Aquest ha de confiar plenament en el psicòleg-coach, així com en el seu entrenador. No importa si es practica un esport individual o col·lectiu, la confiança és vital en tot el procés. Si no existeix confiança entre els membres d’un equip, afectarà els resultats.

Cadascun forma part d’un tot. Per això, el més habitual és que els equips esportius comparteixin equips de coaches (entrenadors, preparadors físics, fisioterapeutes, metges, psicòlegs).

En conclusió, la relació entre el psicòleg-coach i l’esportista ha de ser una relació de confiança, amb un diàleg fluid i sincer. Si aquest vincle es fa fort, el camí cap als objectius i la satisfacció de l’esportista serà molt més fàcil.

Com a esportista has de posar en perspectiva el teu potencial quan observes el teu futur i també has de fer balanç sobre els assoliments que has aconseguit fins avui. Aquesta reflexió posa en valor el significat del present per a continuar avançant en la direcció desitjada. Perquè construeixes el teu èxit esportiu des de l’escenari actual. És aquí i ara quan tens la capacitat de decidir si vols i com vols continuar amb la teva carrera.

Beneficis de la psicologia i el coaching a l’esport

Un esportista professional competeix amb altres companys de professió per aconseguir el triomf. La psicologia-coaching tracta la cerca personal de l’excel·lència o del grup en el cas d’esports d’equip. Però aquest procés no sols és important per a un esportista que es dedica a nivell professional. També un esportista amateur pot aprendre noves habilitats a partir d’aquest procés.

De quina forma pot ajudar-te el psicòleg-coach per a esportistes? Amb ell, entrenaràs i desenvoluparàs totes aquelles habilitats mentals necessàries per a augmentar el teu rendiment, entre elles:

  • Habilitats per a aprendre a focalitzar l’atenció en aquells estímuls que siguin importants a cada moment, perquè després, durant la competició, puguis mantenir-ho o canviar-ho ràpidament, de manera natural i voluntària.
  • També aprendràs a gestionar l’estrès. Entrenant i coneixent aquells indicadors personals que t’ajuden a rendir al màxim, quins són i en quina intensitat han de ser presents per a optimitzar el teu rendiment.
  • Aprendràs a tenir un millor control sobre tu per a afrontar millor el teu dia a dia. Per descomptat, tot això no t’ajudarà exclusivament en l’esport, perquè la majoria d’aquestes habilitats que desenvoluparàs són aplicables també a la teva vida quotidiana.
  • Entrenaràs la presa de decisions. Essencial per a reaccionar de la forma més eficaç davant les diferents situacions que se’t puguin presentar en la teva activitat esportiva específica.
  • Aprendràs a gestionar la despesa energètica. Optimitzaràs el teu rendiment analitzant i coneixent en profunditat aquelles variables o característiques, tant teves (per exemple, constitució física) com les de la teva modalitat esportiva, per a així, aprendre a gestionar l’esforç i actuar de la forma més eficient possible.
  • Aquest acompanyament t’ajuda a posar el punt d’atenció en el teu interior. És a dir, a reconèixer aquells missatges o indicadors interns que influeixen en la teva experiència esportiva. Aquesta capacitat de propiocepció, no sols en els entrenaments sinó també en competició, et servirà per a donar en tot moment, el màxim de tu mateix segons el teu estat i així aprofitar, també al màxim, tot el teu potencial.

 

La psicologia i el coaching de l’esport, com pots comprendre, t’ajuda a mostrar la teva millor versió en qualsevol situació, sigui com sigui la teva especialitat esportiva. El ritme del teu creixement esportiu pot ser més o menys ràpid, però l’important és poder verificar dia a dia la teva pròpia progressió en el procés.